Panitia Fizik SMSL membuka blog ini sebagai blog induk bagi melaporkan akltiviti-aktiviti berkenaan Panitia Fizik SMSL, medan rujukan P&P pelajar Tingkatan 4 dan 5. Dengan itu semua blog-blog lama akan di"link" melalui blog ini.
SELAMAT MELAYAR WEB-BLOG INI.
TERIMA KASIH KERANA MENGUNJUNGI KAMI.JUMPA LAGI

Cara Belajar Fizik

Kaedah Fokus Q-H-A
(Quntity-Hubungan2-Application)
by
Mr Aizasharizam

Nawaitu, kerana Allah dan Tuhan dulu, baru lepas itu tenang nak belajar. PERTAMA, bila belajar Fizik jadikan setiap kali apabila kuantiti fizik disebut, kamu
1. "FOKUS QUANTITY" itu betul-betul, ingat simbolnya,unitnya dan simbol unitnya..nampak mudah tp ada pelajar bila ditanya "what is physical quantity above?" contoh mass,tp jawapan di tulisnya ialah simbol kg!! walau tahu! walau pandai! kalau tulis jawapan atas exam paper salah....takde maknanya.
2. Lepas itu, "FOKUS HUBUNGAN" antara quantiti2 tersebut. Biasa akan melibatkan formula. Formula nak hafal pon boleh, tapi kalau sudah biasa buat latihan pengiraan anda dah ingat nanti dgn sendiri. Belajar utk jawab soalan ikut kehendak soalan seperti soalan RELATION atau soalan COMPARE. Tgk diagram dibawah utk bantuan.

3. Selepas itu "FOKUS APPLICATION" yang melibatkan kuantiti tersebut. Aplikasi maksudnya apa perkaitan konsep hubungan quantiti fizik itu dalam kerja sebenar dan juga masalah pengiraan (berangka). Biasanya konsep Fizik akan ada namanya spt, NEWTONS SECOND LAW, adalah nama diberi bagi konsep hubungan FORCE,MASS dan ACCELERATION yg diguna untuk terangkan pergerakan objek.
Jadi segala nama-nama PRINSIP,HUKUM,TEORI dan sebagainya, perlu faham dan tahu, pasal inilah ASAS FIZIK sebelum kau melangkah ke UNIVERSITI.
Jgn buat malu cikgu sekolah,  nanti pensyarah kata....dapat A+ Fizik, tapi, PRINSIP BERNOULLI pun tak tahu...padahal dtg belajar di "U" semenanjung ni, naik kapal terbang, sayap kapal terbang tu pakai prinsip apa?!
(click image for bigger size)
Apa-apa pun konsep yang salah belajar FIZIK ialah MENGHAPAL!!! Totally wrong. Ada certain kena hafal especially term dan istilah-istilah but NOT ALL (subjek Sejarah boleylaa hafal). Anda perlu MEMAHAMI FIZIK samada dengan kaedah penumpuan semasa belajar seperti di atas atau kaedah lain.

Untuk SCORE dalam peperiksaan cikgu cadangkan kaedah dibawah
PAPER 1
>1000 soalan objektif sebelum SPM
PAPER 2
Koleksi Soalan-Jawapan Section 2 B
Koleksi Soalan-Jawapan Section 2C
PAPER 3
Koleksi "Experimental Framework"

GOOD LUCK!!

2 comments:

  1. assalamuailaikum.

    macam mana nak selesaikan masalah ini,, saya langsung x faham, "kira tekanan mutlak yang anda akan alami jika anda menyelam ke dasar tasik sedalam 20 m"..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tekanan mutlak bermaksud tekanan sebenar yang dialami iaitu yang dihasilkan oleh air dan tekanan atmosfera (kerana atmosfera menekan permukaan air)
      Oleh itu:
      Tekanan mutlak = Tekanan atmosfera + Tekanan air
      Nilai tekanan atmosfera setara dengan tekanan pada kedalaman 10m didalam air = 10mAir
      Tekanan air pada kedalaman 20 m = 20 mAir
      Oleh itu:
      Tekanan mutlak = 10 mAir + 20 mAir = 30 mAir

      Delete